Vinverksamheten

Mål och strategi för vinverksamheten

Investering
Zhoda Investments äger 100% i vingårdarna Testament Winery och Black Island Winery.

Mål
Testament Winery är Kroatiens första svenska vingård. Målet är att skapa Kroatiens bästa vin. Visionen är nå en årsproduktion på en miljon flaskor och att bli Kroatiens främsta exportör av kvalitetsviner.

Produktion
– Vinerna ska framställas på lokala dalmatiska druvor av regionens ledande vinmakare
– Vinframställningen ska kombinera det bästa av Dalmatiens 2000-åriga tradition med modern innovation
– Hållbarhet ska vara en självklarhet inom vinodlingen och vinkällaren. Vi ska ta hand om naturen och erbjuda skäliga villkor till alla medarbetare
– Vi ska framställa viner för alla dagar i veckan – premiumviner för särskilda tillfällen och prisvärda tisdagsviner för att det är tisdag
– Förvärva mer mark för nya vinplantor

Försäljning och varumärke
– Försäljningen ska ske under de egna varumärkena Testament och Merga Victa
– Försäljning ska ske via flera kanaler som HORECA (hotell, restaurang, café), detaljhandel som större livsmedelskedjor och vinbutiker, export till världens vinälskare samt i de egna gårdsbutikerna

Affärsutveckling
– Skapa nya intäktsströmmar på vingården via gårdsförsäljning och upplevelser
– Lägg till kringliggande verksamheter där boende och vinintresse är i fokus

Finansiering
– Nyttja de EU-bidrag som är särskilt riktade mot Kroatiens vinsektor
– Söka lånefinansiering för finansiering av investeringar


Stark försäljningstillväxt

Zhoda Investments förvärvade Testament Winery under våren 2017. Bolaget investerade omedelbart i tankar och annan utrustning för att snabbt kunna bygga ut vinproduktionen. Sedan dess har vingården steg för steg ökat försäljningen genom att etablera sig inom hotell och restaurang, detaljhandeln, gårdsförsäljning och export.


Testament Winery och Black Island Winery

Zhoda Investments två vingårdar ligger i kustregionen Dalmatien i Kroatien. Världens äldsta kontinuerligt odlade vinodling är en del av Unescos världsarv och ligger i Dalmatien. Här har man plockat druvor varje år i cirka 2 500 år.

Kroatien har över 200 lokala druvor vilket gör landet till en skattkammare för vinälskare.

Testament Winery har 250 000 plantor på 50 hektar. Huvuddruvan är röda babić men här växer även Kroatiens största röda druva plavac mali och tribidrag, den ursprungliga zinfandel-druvan. Här växer även 6 000 olivträd som ger olja av högsta kvalitet. När Zhoda övertog vingården för fem år sedan var det en druvbonde som sålde druvorna till en annan producent. Nu vinifieras hela skörden som säljs under det egna varumärket Testament.

Black Island Winery fokuserar på pošip, Dalmatiens mest populära vitvinsdruva. Zhoda förvärvade verksamheten 2018 som bestod av ett nedlagt kooperativ med mark, byggnad och utrustning. Vingården köper druvor från lokala druvbönder. Det var tidigare ett jugoslaviskt kooperativ som producerade så mycket som tre miljoner flaskor per år under en uppsjö av varumärken.

Vingårdarna drivs av två av Dalmatiens ledande vinmakare Juraj Sladić och Igor Radovanović.

Vinmakare Juraj Sladić
Vinmakare Igor Radovanović

Lär dig mer om Testaments viner

Vill du lära dig mer om Testaments viner och få reda på vilka viner som säljs i Sverige kan du besöka svenska vinklubbens hemsida Testament Vänner (klicka här).

Besök även Testament Winerys (klicka här) och Black Island Winerys (klicka här) hemsidor.


Testament Winerys historia

2022
Vinverksamheten fortsätter sin starka tillväxt som i genomsnitt uppgår till 80% per år sedan starten 2018. Tillväxten sker tillsammans med en förflyttning mot högre prissegment. I snitt kunde vinverksamheten nå en prishöjning på 16% jämfört med året innan. Testaments viner fortsätter att vinn ädla medaljer i Decanter, världens viktigaste vintävling.

2021
Fortsatt stark försäljningstillväxt. Utökar portföljen med flera premiumviner. Exporten växer. Beviljas investeringsbidrag på femton miljoner kronor för att bygga helt nytt vineri på Testament.

2020
Vinner upphandling på Systembolaget med vinet The Dalmatian Dog. Fördubblar försäljningen trots corona-läget. Första Michelin-restaurangen serverar Testaments viner. Vinner tredje guldmedaljen i Decanter.

2019
Öppnar gårdsförsäljning och butik på vingårdarna. Lanserar varumärket Merga Victa. Sluter försäljningsavtal med flera rikstäckande matvaruaffärer och vinbutiker.

2018
Rekrytering av två av Kroatiens ledande vinmakare. Lanserar varumärket Testament och når en försäljning i över 100 restauranger i Kroatien. Förvärvar vingård (Black Island Winery) med vita viner på ön Korčula.

2017
Zhoda förvärvar vingård (Testament Winery) med 50 hektar ekologisk vinodling utanför Split med fokus på röda viner. Påbörjar transformering från familjegård till marknadsdriven vinproducent med visionen att nå 1 miljon flaskor.


Positionering och marknadstrender inom vinvärlden

Marknaden för vin beräknas växa med cirka 4 procent de kommande åren. Segmenten där Zhodas Investments vingårdar agerar växer betydligt mer än så. Testament Winery och Black Island Winery är välpositionerade för att möta trenderna inom vinvärlden, som beskrivs närmare nedan.

Sökandet efter ”nya” vinregioner
Vinkonsumenter kommer i allt högre utsträckning att leta sig till ”nya” vinregioner. Sedan har förstås några av dessa ”nya” regioner som exempelvis Kroatien en längre vintradition än klassiska vinregioner som Bourgogne och Bordeaux.

Prisvärda viner med en ”story”
Priserna på viner från de klassiska vinregionerna fortsätter att stiga till en för många alltför hög nivå, vilket skapar en efterfrågan på prisvärda viner från nya områden. Viktigt är även att det finns en ”story” bakom vinet, ofta vad gäller druvan, vingården och vinmakaren.

Nyfikna på nya smaker
Moderna vinkonsumenter vill prova nya vinstilar och druvor.

Innovation i produktion och försäljning
Nya vinkonsumenter kommer att dricka mer vin och mindre sprit. Vinet kommer att göras tillgängligt via nya digitala plattformar.

Naturviner, lättviktsflaskor och mindre sulfiter
Vinkonsumenter har börjat inse att naturviner inte är något nytt fenomen, utan det traditionella sättet att göra vin på. Dessutom efterfrågas lägre doser sulfiter och lättviktsflaskor för att minska avtrycket på miljön.

Utmaningar inom logistik och inköp
Följderna av pandemin och oron i världen påverkar pris och tillgång på flaskor, korkar och etiketter samt förlänger leveranstider.

Hållbarhet i hela kedjan
Vinkonsumenter vill veta vad de dricker, hur vinet har producerats, vem vinmakaren är och att både naturen och medarbetarna respekteras och behandlas väl.

Testament Vänner

Den här sidan innehåller information om alkohol och vänder sig till dig som fyllt 25 år.

Bekräfta din ålder genom att godkänna nedan.
Confirm your legal drinking age by clicking below.

  Jag är minst 25 år